Test av enøyde kikkerter

Kan en énøyd kikkert brukes til hobbyastronomi?

Vi har fått tilgang på et hittil ukjent produkt for oss; énøyde turkikkerter. Turkikkerter har vi prøvd før til hobbyastronomi og de er fantastiske, ja faktisk det beste man kan ha til å se utvalgte objekter. Men hva med en énøyd? Dette måtte vi teste, og vi var heldig og fikk tak i to ulike modeller med litt ulik størrelse!

Om du er typen som best liker å tester på video, kan du se den til høyre…

Kort sagt, vi er kjempe imponert! Førsteinntrykket var godt allerede da vi testet de på dagtid. De er enkle å holde, gir et akseptabelt bilde og med en forsiktig forstørrelse på 8x, var de enkle å holde stødig. Formatet i seg selv ble vi også veldig fort glad i! De er enkelt å smette ned i lomma, nesten uansett hvor trang lomma er, og det var minst like naturlig å holde rundt ett rør, som det er å holde rundt en vanlig to-øyd.

Testbilder med Focus Mono II 8x25

Den minste av modellene vi testet, med 25mm frontlinse og 8x forstørrelse, ga et helt forventet bilde ift. pris og størrelse. Vi ser noen fargefeil og forvregninger ytterst i synsfeltet, som ikke nødvendigvis er så mye til bry når vi skal bruke den til hobbyastronomi.

Testbilder med Focus Falcon Mono 8x32

Den største av modellene vi testet, med 32mm frontlinse og 8x forstørrelse, ga som forventet et litt skarpere og jevnere bilde enn den litt mindre modellen. Det er mindre forvrenging og fargefeil i bildet, som lover godt når vi skal se på litt store stjernehoper. 

Etter å ha testet modellene på dagtid, var det ingen tvil om at den største (og dermed litt dyrere) modellen ga det beste bildet. Det var heller ikke uventet, siden stor optikk pleier å ha den effekten. Vi var uansett godt fornøyd med bildegjengivelsen i begge og gledet oss til å bruke de om natten. Men som landskapskikkert følte vi at de var ferdig uttestet, og vi var solgt: en av disse skal alltid ligge på innerlomma av turjakka heretter!

Det var en god natt å teste kikkerter på, og den klareste vi kunne huske på lenge. Det var lite måne, vi var på hytta hvor det var klart og mørkt, og både Saturn, Jupiter, Pleiadene og Andromedagalaksen hadde ideelle forhold. 

Test av den lille, enøyde turkikkerten

Vi startet med den minste modellen (Focus Mono II 8×25) på Pleiadene og var godt fornøyd med det vi så. Stjernehopen fylte synsfeltet helt perfekt og takket være linsen som er betydelig større enn pupillene våre, var det mulig å se mange flere stjerner enn med det blotte øyet. Andromegalaksen var lett å få øye på, og kikkerten fikk frem nok detaljer til at vi kunne se klart at det var den og ikke stjerner i vår egen galakse.  Vi forsøkte også å se månene til Jupiter, og ringen til Saturn, uten særlig hell. Selvom forstørrelsen er god nok til å skilne Jupiters måner, var nok de for små og lyssvake til at den lille kikkerten klarte å skilne de. Forstørrelsen var også for liten til å se ringene rundt Saturn (ikke overraskende, egentlig), men vi tror vi kunne skimte at planetskiven så litt oval ut. 

Test av den store, enøyde turkikkerten

Vi gikk deretter over til den store (Focus Falcon 8×32) og testet den på de samme objektene. På Pleiadene la vi godt merke til at synsfeltet var litt skarpere, og vi kunne også skimte noen flere av de svakere stjernene i stjernehopen. Andromegalaksen så relativt lik ut i de to, samme gjorde Saturn. Men den store overraskelsen fikk vi når vi rettet den store kikkerten mot Jupiter. Vi kunne klart se alle de fire (galileiske) månene til Jupiter, klart og tydelig! Det hadde vi ikke trodd, og ihvertfall ikke med en kikkert til bare 1800kr!

 Oppsummert

Skulle vi valgt selv, etter å ha testet begge, er det ingen tvil om at vi foretrekker den store med 32mm linse, som også stemmer med forventningen om at stor lysåpning foran er best for hobbyastronomibruk. Samtidig er vi godt fornøyd  med formatet på begge, og de var gode å holde og enkle å sikte seg inn på objektene med! Hadde vi ikke hatt tilgang på den store, hadde vi nok heller ikke tenkt mye over det den lille mangler i forhold til den store. Og prisen på den lille (kun 850kr) er en STOR fordel. For om valget står mellom å ha ingen kikkert, eller å klare å ta seg råd til en på 850kr, ville vi helt klart foretrekket det siste 🙂 

Denne testen ble gjennomført som en del av vår målsetning om å bare ha teleskoper og kikkerter som er gode, enkle og robuste i bruk for ferske hobbyastronomer og nybegynnere. Det var derfor ingen tvil om at disse ønsket vi å kunne tilby fra vår nettbutikk, så begge er nå bestilt fra leverandøren og kan bestilles hos oss. 

Ta gjerne kontakt om du har spørsmål! 

Del:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Nyheter

Kanskje du også vil lese...

Kan vi se baksiden av månen?

Spørsmål: Hvis det er sant at vi ikke kan se baksiden av månen, betyr det at den ikke roterer? Og hvorfor er det sånn? (ukjent

Solobservatoriet fyller 70 år

Grytidlig om morgenen, en sommerdag i 1954, var en stor samling astrofysikere samlet på svaberget utenfor Sandefjord. Med seg hadde de store speil, en radioantenne

Venus, Jupiter og Saturn

Endelig er høsten her! Nettene har blitt mørke og det er mulig å se både planeter, galakser og kanskje en komet. Og for den som

Test av enøyde kikkerter

Kan en énøyd kikkert brukes til hobbyastronomi? Vi har fått tilgang på et hittil ukjent produkt for oss; énøyde turkikkerter. Turkikkerter har vi prøvd før