Venus, Jupiter og Saturn

Endelig er høsten her! Nettene har blitt mørke og det er mulig å se både planeter, galakser og kanskje en komet. Og for den som er både sent i seng og tidlig oppe er det mulig å få øye på tre planeter – og kanskje en galakse. Men kometen C/2023 P1 “Nishimura” holder seg enn så lenge godt skjult!

Om du er oppe i 22-tiden på kvelden nå, se mot øst og sør. Den klareste prikken av alle (som også ligger ganske rett øst) er Jupiter. Jupiter er flott å se på uten hjelpemidler, men om du har et teleskop eller en turkikkert, kan du også se de fire største månene som fire små prikker på rad, ut til begge sider av planeten. Samtidig er Saturn oppe lenger mot sør. Saturn er ikke like lyssterk som Jupiter, men den lyser allikevel kraftigere enn noen annen stjerne på himmelen. Har du tilgang på et teleskop med stor forstørrelse, kan du se ringene dens – ja til og med gapet mellom planetskiven og ringene. 

Siden månen er liten er også M31 Andromega-galaksen vel verdt å få med seg! Denne er best å se i et lite teleskop eller gjennom en vanlig turkikkert. Vårt beste tips er å ta det man har, men om du er på jakt etter noe enkelt du kan ha til en slik anledning er en håndholdt kikkert eller en fuglekikkert våre favoritter. 

Kveld: Tre planeter er over horisonten sent på kvelden. To av de, Saturn og Jupiter er relativt enkelt å få øye på mot øst og sør.

Om du er tidlig oppe, altså i fem-tiden på morgenen, kan du se planeten Venus og stjernebildet Orion! Siden Venus er vår nærmeste nabo i solsystemet, ligger litt nærmere Sola enn oss og er helt hvit, skinner denne kraftigere enn alle de andre planetene (og da også stjernene). Så selv om himmelen begynner å bli lys, skal den være godt synlig i øst. Venus flytter raskt på seg, så om du gjerne vil se denne, anbefaler vi deg å stå tidlig neste gang værmeldingen er fin. Det er veldig få detaljer å se på Venus, så om du vil se den godt, bør du bruke et teleskop med stor forstørrelse. 

Stjernebildet Orion er også oppe og har mange flotte detaljer man kan se både med og uten kikkert. 

Den varslede kometen C/2023 P1 Nishimura, derimot, vil være vanskelig å få øye på. Stjernebildet den ligger i akkurat nå, Løven, står opp samtidig med Sola og dermed hjelper det ingenting om kometen blir aldri så lyssterk. Sola vil enn så lenge skjule den i dagslys. Men vi følger med og sier ifra om den blir mulig å få øye på.

Kveld: Tre planeter er over horisonten sent på kvelden. To av de, Saturn og Jupiter er relativt enkelt å få øye på mot øst og sør.

Del:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Nyheter

Kanskje du også vil lese...

Kan vi se baksiden av månen?

Spørsmål: Hvis det er sant at vi ikke kan se baksiden av månen, betyr det at den ikke roterer? Og hvorfor er det sånn? (ukjent

Solobservatoriet fyller 70 år

Grytidlig om morgenen, en sommerdag i 1954, var en stor samling astrofysikere samlet på svaberget utenfor Sandefjord. Med seg hadde de store speil, en radioantenne

Venus, Jupiter og Saturn

Endelig er høsten her! Nettene har blitt mørke og det er mulig å se både planeter, galakser og kanskje en komet. Og for den som

Test av enøyde kikkerter

Kan en énøyd kikkert brukes til hobbyastronomi? Vi har fått tilgang på et hittil ukjent produkt for oss; énøyde turkikkerter. Turkikkerter har vi prøvd før