Ny stjerne i Herkules

En «ny» stjerne, eller nova som det heter å Latin, er oppdaget i stjernebildet Herkules. Den ble første gang oppdaget 12.juni av Seiji Urda i Japan. Flere observasjoner som ble gjort samme og påfølgende dager, bekrefter at det her er snakk om en en klassisk nova.

Nova Herkules 2021 i det sør-vestre hjørnet av Herkules, nær stjernebildet Ørnen. Noraens posisjon på himmelen er
RA 18h 57m 31s Decl +16^0 53´40´´. Stjernekartet er laget av Greg Smye-Rumsby.

Nova er spennende objekter i undervisnings- og formidlingssammenheng, siden de klart illustrerer at universet er i endring og et viktig ledd i en stjernes utvikling. Novaer oppstår når en hvit dvergstjerne tiltrekker seg nok masse fra en nabo-stjerne, til at de nylig tilføre gassene blir varme nok til at fusjon kan starte i de ytre skallene. Lyset som oppstår kan være sterkt nok til å bli sett fra andre kanten av galaksen.

Novaen i Herkules fotografert natt til 16.juni med Faulkes Telescope Project, et teleskopnettverk spesielt tilgjengelig for lærere og til bruk i skoler. Denne vil være mulig å se selv med vanlige turkikkerter på den lyse sommerhimmelen.

Flere astronomer vil følge denne stjernen fremover og se hvordan dens lysstyrke utvikler seg. Har du et eget teleskop selv (selv små teleskoper er sterke nok) kan du være på observasjonen. Er du lærer og ønsker spennende aktiviteter med dine elever fram til sommerferien, kan en astronomiske observasjonskampanje være akkurat den rette tingen!

Til høsten holder Astronomen kurs sammen med BroAOF i hvordan du som lærer kan få tilgang til og bruke et globalt nettverk med teleskoper. Da vil alle du sammen med dine elever kunne ta bilde av denne og flere andre spennende objekter.

Les mer om kursene eller meld deg på her.

 

Handlekurv