half moon at nighttime

Kan en astronaut på månen se at månen er rund?

“Hvor høyt på månens overflate må du stå for å se horisonten krumme seg?”, spurte Sivert i dagens episode av Abels tårn på NRK P2. 

Dette og mange andre gode spørsmål ble stilt til gårsdagens panel i Abels tårn, og jeg fikk bryne meg på akkurat dette. Det er heldigvis et spørsmål hvor vi finner mange gode eksempler og øvelser på jorda, men jeg kan levende se for meg utsikten en astronaut har under en arbeidsdag på månen, med Jorden som henger lavt over horisonten i øst. 

Det korte svaret på spørsmålet til Sivert er nok ja, hvis hen står et sted med få fjell og kratre. På jorden er det relativt lett å se at horisonten ved kysten er krum. Kanskje ikke helt uten hjelpemidler. Ta med deg en lang linjal (gjerne én meter lang) og hold den flatt opp mot horisonten, slik at den ligger kant i kant med horisonten i begge ender. La blikket vandre mot midten av linjalen, mens du holder den helt stødig, så vil du se at horisonten på jorda ligger litt høyere enn linjalen. 

På denne måten kan du gå ut å måle Jordens krumning nå, men samme metoden virker på månen. Siden Månen er 1/4 av størrelsen til Jorda vil denne metoden være enda mer effektiv på Månen enn på Jorda. Du kan også se hvor mye jorden, eller månen, krummer seg om du ser på objekter langt unna. F.eks. når du ser på et skip som ligger ca. 30km unna, ser du ikke skutesiden, kun styrhuset og mastene. 

Tenk deg at du legger fra deg en gjenstand på bakken. og går så langt vekk at objektet forsvinner bak en horisont uten fjell og daler. Da er du ca. 5km unna om du er to meter høy. Hvis du gjør samme forsøket på månen, vil du miste synet av objektet når du er ca. 2,5km unna. Om du står i et 10 meter høyt tårn på jorden, kan du se objekter som er 11km unna, mens på månen ser du objekter som er opp til 6km unna. 

Syntes du dette er et morsomt tema, kan du høre et litt lengre svar på dette og mange flere kule spørsmål i dagens episode i Abels tårn på NRK P2 ; 15.september 2023.

Handlekurv