Orion er fylt med stjerner i alle livsstadier. Her finner vi alt fra den unge, lyssterke kjempestjernen Rigel til den gamle superkjempen Betelgeuse, som snart kan eksplodere som supernova. I tillegg byr Orion på en egen “stjernefødestue” i form av den ikoniske Oriontåken – en gassky hvor nye stjerner blir til.
I Orion finner vi alt!
Hvis du synes stjernenes forskjellige liv er gøy, burde du ta deg en ekstra god kikk i stjernebildet Orion, for her finnes alle typer stjerner. Nederst til høyre finner du Rigel, en ung blå kjempestjerne som lyser kraftigere enn nesten alle andre typer stjerner. Oppe til venstre finner du Betelgeuse, en gammel rød superkjempe, som vi tror at kommer til å sprenge som en supernova innen kort tid (kanskje i din levetid på Jorda?!).
De andre stjernene i Orion er ganske vanlige, men i dolken (tre svake stjerner under beltet), finner vi Oriontåken. Her fødes det fortsatt stjerner ut av en gigantisk gassky. Hvis du går ut sent på kvelden etter nyttår, vil du kunne se hele stjernebildet Orion. Klarer du å se fargene til Betelgeuse og Rigel?
Stjernefødestuer
De fleste stjernene ble født like etter at universet ble til i Big Bang, men det finnes flere store gasskyer rundt omkring i galaksen vår hvor det fortsatt fødes stjerner! Gassene i skyene er blanding av de gassene som kom fra kjempesmellet Big Bang og grunnstoffer som er blitt til når de første stjernene eksploderte som supernovaer. Oriontåken er en slik sky som du kan se selv, om du får se gjennom et stort teleskop. Hvis ikke kan du se på dette flotte nye bildet James Webb Space Telescope tok for oss i sommer.
Pleiadene
Pleiadene, eller syv-stjerna, er en stjernehop som ligger ca. 400 lysår unna oss. Om du ser på Pleiadene gjennom en helt vanlig turkikkert på en helt mørk natt, kan du se at den har et svakt slør av tåke rundt seg. Det er rester av gassene som de ble dannet ut av, slik vi ser stjerner fødes i Orion- og Carina-tåkene.