Denne måneden kan du se to meteorsvermer, en liten formørkelse, tre planeter og noen stjernehoper.
Høsten er den beste tiden for å studere stjernehimmelen. Det er passe kaldt, mørkt og flere faste deep-sky objekter oppe. Og akkurat denne måneden, oktober 2023, byr på seg selv i stort monn: Vi kan få oppleve to meteorsvermer, tre krystallklare planeter, en måneformørkelse, flere stjernehoper og en galakse.
Planetene
Jupiter og Saturn har lyst opp himmelen mot sør og sør-øst i flere uker allerede, og siden de ligger langt utenfor jorden i solsystemet, bruker de lang tid på å flytte seg fra sine gunstige posisjoner. Du har kanskje lagt merke til dem allerede? Selv når månen er oppe, tidlig på kvelden nå i starten av måneden, ser du Saturn et stykke lenger mot sør. Jupiter finner du et stykke mot øst fra Saturn og skinner kraftigst av de to. Begge er synlige med det blotte øyet, men selvsagt mest spennende å se om du har et teleskop med stor forstørrelse.
Det du kanskje ikke har fått med deg, er at Venus er en klar morgenstjerne allerede. Mot slutten av måneden står den på sitt mest gunstige og vil syntes langt over horisonten like før soloppgang. Og siden høsten er her, er det stadig flere av oss som er våkne og på vei til jobb eller skole før soloppgang.
Meteorsvermene
Det er også hele to meteorsvermer i oktober, men kun den siste: Orionidene, er kraftig nok til at du kan forvente å se den. Orionidene når et maksimum natten fra 20.-21.oktober, så hvis værmeldingen er god, bør du kle deg godt, finne noe å sitte i hvor du kan lene deg godt bakover, sånn at du ser store deler av himmelen. Navnet har meteorsvermen fått fordi det vil se ut som at stjerneskuddene stammer fra et usynlig punkt i stjernebildet Orion, mens stjerneskuddene vil fylle store deler av himmelen.
Den andre meteorsvermen, Draconidene, har startet så vidt og når maksimum 8.-9.oktober. Den er dessverre ikke så kraftig, altså med relativt få stjerneskudd i timen, og dermed vanskelig å få øye på. Men om været er fint, er i hvert fall månen sent oppe, så det kan være fint å ligge oppe om kvelden å få med seg de få som kommer.
Stjernehopene og galaksen
Det er flere faste deep-sky objekter, virkelig store objekter som ligger langt utenfor vårt eget solsystem, som er fine å se på når himmelen begynner å bli skikkelig mørk, og før snøen farger bakken hvit. De to midterste ukene av oktober, uke 41 og 42, er de beste med tanke på at da er månen lager minst lysforurensning akkurat da.
Andromedagalaksen er kanskje den flotteste av deep-sky objektene. Bruk nettsiden https://stellarium-web.org eller en tilsvarende app til å søke opp hvor den er. Søk opp navnet dens, Andromedagalaksen (Andromeda Galaxy) eller katalognavnet M31, i søkefeltet så viser kartet deg hvor den er. Om du er på fjellet og det blir skikkelig mørkt rundt deg, skal det være mulig å få øye på galaksen med det blotte øyet. Om du har tilgang til en litt stor turkikkert, eller en fuglekikkert, er de ideelle til å se Andromedagalaksen nå i høst.
Dobbelhopen i Perseus er to stjernehoper som ligger nær Kassiopeia, eller «W’en» som mange kjenner den som. Om du vil søke den opp i https://stellarium-web.org, bruk katalognavnene NGC869 eller NGC884 så hjelper deg kartet deg med hvor du kan lese. Disse er veldig fine og relativt lett å få øye på i en vanlig turkikkert eller et teleskop med lav forstørrelse. Er på en riktig mørk plass, skal det gå å se de med det blotte øyet som to svake skyer.
Vil du bli en astronom?
Astronomen.no holder flere kurs denne sesongen, hvor du som kan ingenting fra før, eller bare litt, lærer hvordan bruke et teleskop. Se https://astronomen.no/teleskopkurs om det er kurs som er nær deg eller et som passer din reiseplan.
Vi hjelper deg gjerne også med å velge et teleskop som passer din bruk. Vi har samlet kun gode stjernekikkert i vår nettbutikk, og forsøkt å beskrive de med utgangspunkt i hvilken bruk du ser for deg. Om du fortsatt har spørsmål, er det bare å ta kontakt med oss på e-post eller telefon.
Med ønsker om en god og mørk høst! Vennlig hilsen Vegard Rekaa