Det sorte hullet i Melkeveien

Denne historien, og disse bildene, er smått utrolig… Nei, stryk smått! Dette er MINDBLOWING!

ESO Astronomy publiserte i dag to innlegg på facebook, med de ferskeste bildene som er tatt av det sorte hullet i vår egen galakse. Sorte hull er, som navnet tilsier, sorte, så hva har de egentlig tatt bilde av da?

Vel, om du ser videoen under fra ca. 34 sekunder ut i filmen, ser du bilder av en liten gruppe stjerner som beveger seg rundt det sorte hullet. Sorte hull er fysiske objekter, med en posisjon, hastighet og til og med egenrotasjon (men de gir ikke fra seg stråling, så derfor er de “usynlige”), og mest av alt tyngdekraft. Det sorte hullet er i seg selv så lite, at stjernene kan komme utrolig nære uten å krasje, og når de er så nære beveger de seg rundt det sorte hullet med svimlende hastigheter!

Bilde av stjerner i omløp rundt det sorte hullet i sentrum av vår egen galakse. Kilde: https://www.eso.org/public/news/eso2119/

La oss sette dette i perspektiv: Vår sol er en stjerne som også går i bane rundt det samme sorte hullet. Men det er ca. 30 000 lysår unna (som er veeeeeldig langt), så vi bruker omtrent 250 millioner år på å kretse rundt det sorte hullet én gang.

De stjernene som er avbildet her, kretser rundt det sorte hullet på et par år! ET PAR ÅR!!! Det er helt vanvittig raskt i hvilken som helst astronomisk målestokk.

Siden jeg lærte om det sorte hullet i vår galakses sentrum, har jeg tenkt at det vil vi aldri kunne observere direkte, og at det ville forbli et mystisk objekt kun påvist av teorier og observasjoner av svakt relaterte objekter. På grunn av enorme mengder støv som ligger i vår galakse, og blokkerer lyset fra området rundt det sorte hullet.

Men nå har altså ESO (European Southern Observatory) gjort det igjen, og laget en timelapse av stjerne som sirkler det sorte hullet med hjelp av radiostråler, som klarer å snike seg gjennom den tette skyen av gass og støv! Jeg tar av meg hatten og bøyer meg i det interstellare støvet.

ESO, DERE ER RÅ!!

Handlekurv